NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Lifestyle

Moderne woontrends voor 2020

2 Minuten lezen
woontrends

Heb je je ooit gerealiseerd dat we al in de toekomst leven? De technologie is zo sterk geëvolueerd dat het de manier waarop we vandaag leven radicaal heeft veranderd. We zijn meer nomadisch dan ooit, ontruimen ons leven en gebruiken apps waarmee we alles kunnen delen en aansturen. We weten hoeveel elektriciteit we gebruiken en hoe we hier gemakkelijk op kunnen besparen dankzij smart systemen in onze huizen. Het gebruiken van groene stroom is makkelijker dan ooit. Hoe is het traditionele concept ‘thuis’ van binnen geëvolueerd?

Wonen met minder

Vanaf de jaren twintig, met de groei van de stedelijke bevolking, werd de optimalisatie van het gezinsleven een kwestie van wetenschappelijk onderzoek. Een terugkerend idee was dat woningtekorten konden worden opgelost met volledig ingerichte woningen en micro-living oplossingen. In 1972 comprimeerde Joe Colombo zelfs alle functies van het huis tot één meubelstuk, de Total Furnishing Unit.

Vandaag lijkt de trend door te zetten, gezien bijvoorbeeld de heersende micro-appartementen in Hong Kong en andere grote steden. We dagen onszelf uit om te ontsleutelen, delen en hergebruiken, maar de vraag of het verkleinen van onze leefruimte gehoor geeft aan onze menselijke behoeften staat nog steeds open.

Autonoom leven

In het gedeelte ‘Autonoom leven’ gaat het om het uitdagen van consumentisme. Begin jaren 70 werd zelfs een vorm van zelfredzaamheid geassocieerd met visies op ‘het goede leven’. Een voorbeeld is Enzo Mari’s Autoprogettazione uit 1974: een handleiding die laat zien hoe je je eigen meubels maakt met behulp van houten planken en spijkers.

Een Brusselse ontwerpstudio hanteert vandaag een vergelijkbare aanpak en stelt een open-source systeem voor waarmee iedereen meubels en eenvoudige huishoudelijke apparaten kan maken; en dan de onderdelen hergebruiken om iets anders te maken.

Samenwonen met anderen

In het gedeelte ‘Wonen met anderen’ wordt ingegaan op de manier waarop we onderhandelen over privacy in huis en de impact van media op ons huiselijk gedrag. Zo is er in Nederland een houtreproductie van een traditionele slaapkamer. Het was een klein gebied waar gezinnen vroeger sliepen; Ze maakten het expres zo klein dat het gemakkelijk zou zijn om warm te blijven, zich veilig te voelen en de slaap te bevorderen.

Ook als je nog iets zoekt voor de woonkamer, dan zijn de unieke salontafels wat voor jou.

Het idee was om elke activiteit de juiste hoeveelheid ruimte te geven. Privéactiviteiten zoals slapen hebben niet veel ruimte nodig, terwijl sociale activiteiten zoals koken en eten meer verdienen. Dit concept doet me denken aan het huidige idee van samenleven, waar mensen een hokje achtige ruimte huren om individueel te wonen, maar vervolgens enorme gemeenschappelijke ruimtes delen met een fitnessruimte, restaurants, co-working- en filmzalen, allemaal in één gebouw.
Wat je vaak ziet is dat dit zowel gunstig is voor het leren kennen van nieuwe mensen en het delen van energiekosten. Veel van dit soort gebouwen maken gebruik van zonnepanelen waardoor de kosten voor een dergelijke studio relatief laag zijn en alle voorzieningen zoals gas, water, groene energie en wifi vaak al in de prijs inbegrepen zijn.

Gerelateerde berichten
Lifestyle

Hoe u de beste kansen grijpt bij een boedelverkoop

6 Minuten lezen
Boedelverkopen kunnen voor slimme shoppers een spannende gelegenheid zijn om unieke stukken en goede deals te vinden. Of je nu in de…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *