Site pictogram Woonnieuwtjes

Wat te doen tegen emelten in de tuin?

losstaand huis gazon

Wanneer je regelmatig veel vogels in je tuin ziet die in het gras aan het pikken zijn, kun je last hebben van emelten. Ook kun je de aanwezigheid van emelten herkennen aan gele plekken. Deze larven kunnen zorgen voor flinke beschadigingen aan het gazon. Het is daarom niet geheel onbelangrijk om ze weg te halen. Hoe doe je dit doet lees je in dit artikel. 

Wat emelten zijn en waar ze vandaan komen

Het woord “emelten” klinkt niet heel bekend, maar deze insecten zijn larven. De larven zijn afkomstig van de Tipula. Een Tipula – beter bekend als een langpoot mug – legt eitjes in het gazon in de tuin. Het aantal emelten kan hierdoor snel ontwikkelen, want één Tipula kan wel vierhonderd eitjes per seizoen verspreiden. Wanneer ze allemaal uitkomen kan je wel spreken van een heuse plaag. Helaas overleven emelten ook de vrieskou, omdat ze goed kunnen overleven onder de grond. Ze zijn grijs of bruin van kleur, waardoor je ze kunt verwarren met wormen. De maximale lengte van een emelt ligt tussen de 4 en 5 centimeter. 

Het tegengaan van emelten in de tuin

Wanneer je last hebt van emelten in het gras ligt de beste bestrijdingstijd tussen maart en september. In deze maanden is de grond warmer, waardoor de bestrijding beter lukt. Natuurlijk en chemisch bestrijden van emelten is beide mogelijk. Bij een natuurlijke strijd maak je gebruik van aaltjes. Deze zet je in de tuin neer. Emelten zijn de prooi van aaltjes en ze zullen dus door hen worden opgegeten. Aaltjes zijn ruimschoots te verkrijgen bij verschillende tuincentrums en online webwinkels die gespecialiseerd zijn in tuinen. Een chemische aanpak kenmerkt zich door chemische korrels welke je over het gazon kunt strooien. Na het verspreiden van de korrels maak je het gras nat. Hierdoor zullen de stoffen die in de korrels zitten in de bodem verspreiden. De emelten worden door het chemische goed verlamd en gaan uiteindelijk dood. Een chemische bestrijding van emelten kun je het beste overlaten aan ervaringsdeskundigen, omdat deze vaak andere en effectievere bestrijdingsmiddelen beschikbaar heeft dan een consument. 

Het repareren van het gras

Na het elimineren van de emelten uit het gras is het belangrijk om aan het herstel van het gazon te werken. Dit kun je doen door de kale plekken die zijn ontstaan opnieuw in te zaaien met graszaden. Houd hierbij rekening dat je dit alleen doet wanneer de grond voldoende warm is. Als de bodem te koud is dan gaat het zaad ook niet groeien, waardoor al je werk voor niets is geweest. Na het repareren van het gras kun je hopelijk lange tijd voldoening halen uit je tuin. Wanneer emelten terugkeren kan je alle stappen voor bestrijding opnieuw doorlopen.

Bron: https://www.tuinengras.nl/onderhoud/emelten

Mobiele versie afsluiten